Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szilikon Király receptek
Farkas tamásné zsuzsi gyűjtötte össze a recepteket,Párkányiné Marcsi elküldte nekünk.Köszönjük.
A szilikon formák és a gázsütő
A gázsütők legkisebb fokozata általában 160 C-os hőmérsékletnek felel meg, és nnen minden fokozat + 20 C-ot.
Jelent. Ez természetesen típustól függ, ami a sütő használati utasításában megtalálható, de bármely gázszerelő szakember meg is tudja ezt mondani. Ez azt jelenti, már kb. 4-es fokozaton a sütő eléri a 220 C hőmérsékletet – amennyit a szilikon formák bírnak! Tehát ha valaki a 8 fokozatú gázsütőjét maximumon használja, számíthat a formán égési nyomokra!
Másik fontos dolog, hogy a gázsütőben a hőmérséklet sohasem egyenletes! A hőforráshoz közelebb a hőmérséklet magasabb, tehát alul és hátul melegebb a sütő! Ezt is figyelembe kell venni a szilikon formák használatakor. Ha a forma túl közel van a hőforráshoz, és az adott helyen a hőmérséklet meghaladja a 220 C-ot, szintén égési nyomok keletkeznek a formán! A nem egyenletes hőmérsékletre utal, ha pl. a formának csak az egyik fele vagy egy része feketedik meg.
A villanysütőknél ez a probléma azért nem állhat fenn, mert azoknál pontosan beállítható a sütési hőmérséklet, és nem kell találgatni. Emellet a villanysütők, főleg légkeveréses üzemmódban biztosítják a hőmérséklet egyenletes eloszlását is.
Mi történik a szilikon formával, ha magasabb hőmérsékleten használjuk, mint 220 C ? A forma elszineződik, vagy fekete lesz. Szélsőséges esetben előfordul, hogy a forma megreped, törik, ugyanis a túl meleg hőmérséklet megváltoztatja az anyag szerkezetét és törékennyé teszi azt.
A szilikon formán látható égési nyomok, barna vagy fekete elszíneződés, és az ebből adódó törés vagy repedés nem jogosít garanciális cserére!
Lédús sütemény meggyel
Hozzávalók:
18,5 dkg meggy, 30dkg liszt, 1 sütőpor, 30 dkg cukor, 1citromhéj, 4 tojás, 1,5 dl olaj, 1,5 dl Fanta – vadmálna
Elkészítése:
A meggyet a szűrőbe téve lecsöpögtetjük. A tésztához a lisztet a sütőporral, a cukorral és a citromhéjjal elvegyítjük. A tojást, olajat és a Fantát Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Király formába öntjük, a tetejét elsimítjuk, kevés liszttel egyenletesen megszórjuk és a meggyet eloszlatjuk rajta. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Őszibarackos mandulás sütemény
Hozzávalók:
10 dkg hámozott, vagdalt mandula, 25 dkg felezett őszibarack konzerv, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 3 tojás, 20 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. konyak, néhány csepp keserűmandula aroma
Elkészítése:
A mandulát egy serpenyőben zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, hagyjuk kihűlni. A barackot szűrőben lecsöpögtetjük és kis kockára vágjuk. A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük. A tojásokat, az olvasztott margarint, a konyakot, és az aromát Maxi-Mixben összerázzuk és keverőkanállal jól elkeverjük a lisztes keverékben. Végül a vagdalt mandulát és a kockázott őszibarackot óvatos mozdulatokkal a tésztába keverjük. A tésztamasszát a ecsettel olajozott Szilikon Király formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Répasütemény
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 csipet só, 1,5 dl étolaj, 2 tojás, 25 dkg reszelt répa, 1 ek citromlé, 5 dkg darált mogyoró
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a cukorral vaníliáscukorral, fahéjjal, és a sóval elvegyítjük. A tojást, és az olajat a Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. Répát, citromlevet, és a mogyorót hozzáadjuk. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Király formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. 10 dkg porcukorból és 1-2 kanál citromléből bevonatot készíthetünk. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk. Bevonat nélkül a süti fagyasztható.
Szilvás tészta tojáslikőrrel
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin , 15 dkg cukor, 1 cs. vanílliás cukor, 3 tojás, 20 dkg liszt, 10 dkg étkezési keményítő, fél csomag. sütőpor, 1 dl tojáslikőr, 12 dkg szilvalekvár, 4 evőkanál hámozott, vagdalt mandula + 3 evőkanállal a forma kiszórásához.
Elkészítése:
A margarint a cukorral és a vaniliáscukorral, keverőgépel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokat. Az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített átszitált lisztet és a tojáslikőrt felváltva, kis adagokban dolgozzuk bele közepes fokozaton. A szilvalekvárt elkeverjük a mandulával. A tészta harmadát szeletelt a mandulával megszórt négyszögletes formába töltjük. A szilvaízes massza felét úgy osszuk el rajta, hogy a szélek szabadon maradjanak. Rátesszük a tészta újabb harmadát, erre kerül a szilvaízes massza másik fele, majd rákenjük a megmaradt tésztát. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 65 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Márványos kalács
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 sütőpor, 30 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. kakaó, 1 ek. tej.
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot, 4 tojást, vajat vagy margarint, tejfölt keverőgéppel a legmagasabb fokozaton simára kikeverjük. A tészta felét a kiolajozott Szilikon Király formába öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaót és a tejet. Ezután eloszlatjuk a világos tésztán és spirál alakban villával áthúzzuk a tésztarétegeken úgy, hogy márványos mintát kapjunk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Díszíthetjük 10 dkg ét tortabevonó és 1 teáskanál étolaj keverékével. Ízlés szerint szeletelhetjük.
Citromos böske
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, pici só
Elkészítés:
A tojásfehérjét a sóval felverjük. A lisztet, cukrot, reszelt citromhéjat késhegynyi sütőporral összevegyítjük. A vajat megolvasztjuk. A felvert tojáshabba óvatosan, kanalanként belekeverjük a hozzávalókat. A formába öntjük. 45-50 percig előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük. 30 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót
Gyors almássütemény
Hozzávalók:
60-70 dkg alma, 4 egész tojás, 3 dl cukor, 3 dl liszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl étolaj, fahéj
Elkészítés:
A Szilikon Hercegnőt kivajazzuk és zsemlemorzsával megszórjuk. A meghámozott és vékony szeletekre vágott almát beleterítjük, megszórjuk fahájjal, reszelt citrom héjjal, A tojást és az olajat a cukrot, a lisztet és s ütőport a Maxi-mixben összerázzuk és az alma tetejére öntjük. Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük. 180°C-on.
Mikrós torta gyümölccsel
Hozzávalók:
12,5 dkg margarin, 10 dkg cukor, 4 tojás, 3 cl rum, 20 dkg liszt egy csomag sütőpor, gyümölcs, kakaó
Elkészítés:
A margarint a Mikrokannában egy perc alatt 600 Watton megolvasztjuk. Majd az olvasztott vajat átöntjük a Mérő-mixbe és hozzáadjuk a cukrot, és egyenként elkeverjük benne a tojásokat. Hozzáöntjük a rumot, és a liszttel elkevert sütőport. A tészta egyik felét a Király formába öntjük és szórunk rá gyümölcsöt, majd a másik felében elkeverünk egy teás kanálnyi kakaót és a gyümölcsre öntjük. Ha mindezt a Hercegnőben készítjük, nem kell kakaózni, hanem az egész masszát a formába öntjük és megszórjuk gyümölccsel. A mikróban 8 perc alatt készre sütjük 600 watton, és 5 percig állni hagyjuk a mikróban.
Banános kevert
Hozzávalók:
17 dkg porcukor, 12,5 dkg liszt, 3 tojás, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 2-3 banán, ½ narancs leve, 10 dkg margarin, csoki reszelék.
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. A sütőport a lisztbe vegyítjük, a margarint felolvasztjuk. A cukros tojáshoz keverjük a lisztet és a langyosra hűlt margarint. Ezután a pépesre tört banánokat, a narancslevet és a csokireszeléket keverjük a masszához. A formát megtöltjük és 9 percre a mikróba tesszük 750W-ra.A sütési idő lejárta után hagyjuk a süteményt még 5 percig állni. (A recept a Király formához szól.)
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 tojás,15 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 5 dkg mazsola, 5 dkg szárított gyümölcs, 15 dkg liszt, 1 kk. sütőpor
Elkészítés:
A 4 tojássárgájával habosra keverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, gyümölcsöt és a mazsolát. Belekeverjük a lisztet és a sütőport. Legvégül a tojások felvert habját forgatjuk bele a masszába. Vajjal kikent formában sütjük. (A recept a Király formához szól.)
Kávés karamellás szelet
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin, 22 dkg cukor, 1 csipet só, 5 tojás, 34 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 2 csapott teáskanál istant kávé, 1-2 ek barna rum, 10 dkg karamell golyó.
Máz: 2-3 teáskanál instant kávé, 2 ek forró víz, 4-5 ek porcukor
Elkészítése:
A margarint a cukorral és a vaniliáscukorral, keverőgépel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokatés a sót. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet kis adagokban dolgozzuk bele közepes fokozaton.A tésztát két részre osztjuk, ezek egyikébe belekeverjük a kávéval elvegyített rumot.A sötét és világos tésztát felváltva, evőkanalanként kiolajozott Szilikon Király formába tesszük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 60 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után 2-3 teáskanál instant kávé, 2 ek forró víz, 4-5 ek porcukor keverékévek fedjük. Dermedés után, ízlés szerint szeletelhetjük.
Tojáslikőrös sütemény
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 5 tojás, 1 vaníliáscukor, 2,5 dl étolaj, 2,5 dl tojáslikőr, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor
Elkészítése:
A tojást a cukorral habosra keverjük, az olajat és tojáslikőrt hozzáadva tovább keverjük, végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzádolgozzuk. Vigyázz! A massza nagyon folyékony, de ez így van jól! A Szilikon király formába öntve 180 C° fokon 50-60 percig sütjük.
Reform mákos csoda
Hozzávalók:
3 tojás, 1 dl méz, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg Graham-liszt (de rozsliszttel is jó), 1 csomag sütőpor, 10 dkg mák, 5 dkg reszelt csoki, 10 dkg margarin, 1 doboz tejföl, 1 dl tej, 15 dkg málna íz
Elkészítés:
A tojássárgáját mézzel, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük. A margarint felolvasztjuk, és a tejföllel, tejjel meg a mézes tojássárgájával a liszthez adjuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. EgySzilikon Király formát kimargarinozunk, és a mákos masszát beleöntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon (175 fok) kb. 50 percig sütjük. Ha kihűlt, deszkára borítjuk, fölszeleteljük, és 2-2 szeletet gyümölcsízzel összeragasztunk, kissé ferdén fölszeleteljük.
Túrós rolád
Hozzávalók:
Tésztához:16 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 ek. kakaó, 1 tojás sárgája, 1 ek. cukor, 2 késhegynyi szódabikarbóna, kevés tej.
Töltelékhez:4 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 2,5 ek. búzadara, ½ kg túró, 10 dkg mazsola, 1 vaníli-áscukor,
Elkészítése:
A tésztához valókat kevés tejjel összegyúrjuk,elfelezzük, lisztezett gyúrólapon kinyújtjuk és 2 Szilikon Király formát kibéleljük, úgy, hogy a végén még a masszára rá is tudjuk hajtani.
A töltelékhoz a 4 tojás sárgáját, 20 dkg cukrot a búzadarával és a túróval simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát és a vaníliáscukrot, majd az 5 tojás felvert habját. A masszát elosztjuk a két formába, majd ráhajtjuk a tésztát, úgy, hogy egészen eltakarja. Lassú tűzön sütjük és csak kihűlés után szeletejük.
Csíkos kalács
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 10-15 db édeske (összetörve), kb. 3,5 dl tej, 2 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál só, 2 tojás sárgája, 80 dkg liszt
Elkészítés 1:
A hozzávalókból a kakaó kivételével tésztát készítünk, majd elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Két cipót gyúrunk, megolajozzuk őket, és együtt a kelesztőben megkelesztjük.
Elkészítés 2:
A hozzávalókat a kakaópor kivételével elfelezzük. Az egyikhez hozzátesszük a kakaót és a két adagot külön összekeverjük. Az elkészült adagokat megkelesztjük.
Ha megkelt a tészta, a fehér és a barna részt is elfelezzük, mert két kalács lesz. A fehér egyik részét az olajozott gyúrólapon nagyon vékonyra, és lehetőleg minél nagyobbra kinyújtjuk.
A másik olajozott gyúrólapon a barna tészta egyik felét szintén nagyon vékonyra nyújtjuk, legalább akkorára, mint a gyúrólap, és egy határozott mozdulattal ráborítjuk a kinyújtott fehér részre.
Ha kész, feltekerjük mint egy roládot, és hosszában átvágjuk úgy, hogy felül maradjon egy két centis rész, ami nincs átvágva, mert különben szétesik a kalács. Így a roládnak két „lába” lesz, amit kifelé fordítva összetekerünk.
A másik felét ugyanígy készítjük, belehelyezzük a Szilikon Király formába, tetejét tojással megkenjük, jégcukorral megszórjuk és 15 perc pihenés után előmelegített sütőbe tesszük.
Nyitott diós – fonat
Hozzávalók:
Tésztához: 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 2 dl tej, 50 dkg liszt, 4 tojássárgája, 2 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg margarin, 1 csipet só
Töltelékhez: 15 dkg darált dió, 3 dkg margarin, 1 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 mokkás kanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, ½ dl rum, 5 dkg cukrozott narancshéj
Mázhoz: 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál porcukor
Tészta elkészítése.
A tészta hozzávalóiból a szokásos tupperes módon kelt tésztát készítünk.(meleg tej, cukor, élesztő, olvasztott margarin, tojás sárgája, vaníliás cukor, citromhéj, liszt, só –ebben a sorrendben). Gyorskelesztőt lezárjuk és megkelesztjük
Töltelék elkészítése:
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, meghintjük a rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót (vagy mákot.) és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük-szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük a fahéjjal, a narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
A sütőformát jól kimargarinozzuk. A tésztát olajozott gyúrólapon téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Hosszanti irányban, pontosan a közepén kettévágjuk, és a két fél tekercset óvatosan úgy fonjuk-tekerjük, hogy mindig a vágott felük legyen felül. Formába tesszük, kicsit még kelesztjük, és előmelegített, forró (200C 0) sütőben 35-40 percig sütjük.
Máz elkészítése:
A citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük. Kivesszük a tekercset a sütőből, és forrón megkenjük a mázzal, s hagyjuk kihűlni.
Aszalt szilvás kelt sütemény
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 1 szárított élesztő, 7 dkg cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 10 dkg margarin, 1 teáskanál méz, néhány csepp vanília aroma vagy vaníliás cukor, 1,25 dl langyos víz, 2,5 dl langyos tej, 10 dkg aszaltszilva.
Elkészítése:
Előkészítésként az aszaltszivát kockára vagy csíkokravágjuk. A tésztához a lisztet az élesztővel, cukorral, és a sóval elvegyítjük. A felolvasztott margarint, 1 teáskanál mézet, néhány csepp vanília aromát vagy vaníliás cukrot, langyos vízet, langyos tejet Maxi-Mixbe összerázzuk, és a lisztes keverékkel jól elkeverjük. Végül a szilvát is hozzáadjuk. A tésztamasszát a Szilikon Király formába tesszük 10 perc pihentetés után kisütjük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 40 perc. Ha megsült, a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Stefánia vagdalt
Hozzávalók:
40 dkg darálthús, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 2 zsemle tejbe áztatva, fokhagyma, vöröshagyma reszelve, őrölt köménymag, őrölt fehérbors, pirospaprika, pici vegeta, só, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A hozzávalókat a főtt tojás kivételével alaposan összedolgozzuk, ha túl lágy zsemlemorzsát adunk hozzá. A Szilikon Király formába egy rész húsos keveréket rakunk, erre kerülnek sorban a főtt tojások, majd beborítjuk a maradék húsos keverékkel. Mikrohullámú sütőbe helyezzük, 1x10 percig, majd 1x5 percig (a két sütési időszak közt 10 perc pihentetéssel) 750W-on sütjük. Természetesen süthetjük hagyományos módon is.
Fasírozott - kicsit másképpen
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús, 30 dkg sertésmáj, 3 egész tojás, 3 vízben megáztatott zsemle, 2 fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, vegeta, 1 kk. citromlé, 1 csipet cukor, petrezselyemzöld, zellerzöld.
Elkészítés:
A májat, hagymát, fokhagymát, áztatott zsemléket húsdarálón ledaráljuk.. A petrezselyemzöldet és a zellerzöldet apróra vágjuk.. Minden hozzávalót összedolgozunk, majd beletöltjük a formába.180°C-on 40 percig sütjük.
Csirkemell torta
Hozzávalók:
2 db közepes csirkemell, 1 pohár tejföl, 3 tojás, 3 kanál liszt, 20 dkg sajt, vegeta, só ,bors, 10 dkg margarin
Elkészítése:
Kivajazzuk a Király formát, a melleket szeletekre vágva fűszeresen, lisztbe tojásbe és reszelt sajtba forgatva, egymásra halmazzuk és egy tejföllel leöntjük..Sütőben 180°C-on 45 perc alatt készre sütjük.
Töltött csirke Tupper módra
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé, 20 dkg bacon szalonna, 10 dkg csirkemáj apróra elkaparva, 1 nyers tojás, 2 főtt tojás lereszelve, 2 db áztatott zsemle, só, bors, petrezselyem zöldje, olaj
Elkészítése:
A Szilikon Királyt kicsit kiolajozzuk. Először kibéleljük a szalonnával, úgy, hogy az oldalára is jusson. Majd a vékony filékre vágott csirkemellet is rátesszük. Ezután beletesszük az összeállított tölteléket, a tetejére ismét húst és szalonnát fektetünk. Sütőben kb. 30 percig sütjük, kihűlés után szeleteljük.
Tömör gyönyör
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, 40 deka apróra vágott pulykamell, egy csirkemell, 3 dl. tejszín, két egész tojás, 3-4 darab csirkemáj, ízlés szerint fűszerek (só, bors, pulykafűszerek, őrölt kömény, fokhagymaolaj, oregano, őrölt szerecsendió), 12 szelet bacon szalonna.
Elkészítés:
A csirkemellből 4-5 ujjnyi széles csíkot vágunk, és a májjal együtt kevés olajon megpirítjuk. A maradék csirkemellet apróra vágjuk. A darált sertéshúst, az apróra vágott pulyka- és csirkemellet nyersen egy mély tálba rakjuk. Hozzáadjuk a két tojást, a tejszínt, a fűszereket, és jól összedolgozzuk. A Szilikon Király formát keresztbe fektetett baconszalonna-szeletekkel kibéleljük, úgy, hogy azok vége a forma két szélén kilógjon. A massza felét belerakjuk, majd ebbe jól belenyomkodjuk a megpirított húscsíkokat és a májat. Utána a maradék masszát rárakjuk, és a szalonnát mindkét oldalról ráhajtogatjuk. A töltött húshengert melegen és hidegen is tálalhatjuk, vékony szeletekre vágva.
Ementális-sonkás pástétom
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 kk. sütőpor, 20 dkg apróra vágott füstölt sonka, 15 dkg apróra vágott ementáli sajt, 1 dl tejföl, 1kk mustár, só, bors, szerecsendió, 3 tojás, 1 ek petrezselyem, 12,5 dkg vaj.
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, a sonkával és a sajttal a Gyorskelesztőbe tesszük és a keverőkanállal, jól elkeverjük. A tojásokat, a tejfölt, a mustárt, sót, borsot és a szerecsendiót a Mix-fixben összekeverjük. A Mikrokannában felolvasztjuk a vajat majd a tejfölös keverékkel együtt a Kelesztőbe öntjük és jól elkeverjük. Vékonyan kiolajozott Király formában 180°C-on 50 percig sütjük.
Hamis libamáj
Hozzávalók:
0,5 kg sertésmáj, 2 dl tejszín, 2 dl étolaj,4 tojás
Elkészítése:
Az egészet összeturmixoljuk és kivajazott Szilikon Király formában előmelegített sütőben 160 0C-on kb. 60-80 percig sütjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, csak utána öntjük ki a formából és úgy szeleteljük.
Házi kenyér (Moncsi féle)
Hozzávalók:
3 dl meleg víz; 1 dkg élesztő; 1 csapott evőkanál cukor; 3 cl étolaj + valamennyi a tál kikenéséhez, 1 evőkanál só; 50 dkg liszt
Elkészítése:
A tésztát a szokásos TUPPER módon készítjük el. Kiolajozzuk a Gyorskelesztőt, megforgatjuk benne a tésztát, hogy mindenhol olajos legyen, és kétszer 20 percig kelesztjük, közben átgyúrjuk. Ezután a tésztát kicsit újra átgyúrjuk, áttesszük a Szilikon Király formába, és a sütő felmelegedéséig kelesztjük. Utána a tetejét éles késsel 3 helyen mélyen bevágjuk, és hideg vízzel megkenjük. A sütőben 200 0C-on kb. 45-50 percig sütjük úgy, hogy egy kis lábosba vizet teszünk a sütőtérbe, hogy párás levegő legyen. Ha elkészült, a tetejét újra megkenjük hideg vízzel. Az edényből kivéve tekerjük konyharuhába, amíg kihűl.
(Ha magvas kenyeret szeretnénk sütni, akkor 25 dkg a sima liszt, 20 dkg a teljes kiőrlésű liszt és 5 dkg a mag - len, szezám, napraforgó, tök - összesen.)
Zöldfűszeres kenyér-kalács
Hozzávalók:
2,5 dl tej, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 4 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 kk. só, annyi liszt (kb.7 dl), hogy egy kemény kelt tésztát kapjunk.
Krémhez: 10 dkg nagyon puha vaj, 1 kk. só, 1 ek. snidling, 1 ek. szárított petrezselyem, 1 ek. szárított kapor
Elkészítése:
Készítsük el a kelt tésztát. Amíg kel, addig a krém összetevőit jól kikeverjük, majd a kinyújtott tésztára kenjük. Kalácsformára tekerjük, majd a formába tesszük. Amíg a sütő felmelegszik, hagyjuk még kelni. 180C°-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 percig sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.
Sonkatorta:
Hozzávalók:
0,5 kg mexikói vegyes zöldség, 10 dkg gépsonka, fél csomag zselatin
Tartármártáshoz: 1 tejföl, 0,5 dl olaj, 1 ek. cukor, 1ek. mustár,1 tk. citromlé, csipet só, 1tojás sárgája, 1 késhegynyi bors.
Elkészítés:
A hozzávalókat a Maxi-mixben összerázzuk. Az olajjal kezdünk, és úgy a többi folyadékot, majd a fűszereket.
A mexikói zöldséget 4 dl vízben, egy fél húsleves kockával megfőzzük. Leszűrjük, és a lében feloldjuk a zselatint. A leszűrt zöldséget a tartármártással összekeverjük, mintha franciasalátát készítenénk. A sonkával kibéleljük a Szilikon Király formát. A franciasalátát és a zselatinnal elkevert húslevest összekeverjük, és s kibélelt formába öntjük. Egy-két órára hűtőszekrényben dermesztjük.
A sonkatortát majonézes tartár nélkül is elkészíthetjük. Ekkor a húslevesbe tesszük a zselatint,
benne a zöldségekkel, így egy kocsonya alapot kapunk!
Gyümölcsös túrópuding
Hozzávalók:
½ kg túró, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 picurka liszt, 7 dkg vaj, 25 dkg friss darabolt gyümölcs (narancs, ananász, …)
Elkészítése:
A túrót beleöntjük a füles kelesztőbe, és krumplinyomóval áttörjük, majd cukorral és a 3 tojás sárgájával jól kikeverjük. Ízesíthetjük vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, belekeverünk 5 dkg megolvasztott vajat, (600W-on 30 másodperc) és a lisztet. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük majd apránként a túrós masszába forgatjuk. A szilikon király formát a maradék vajjal kikenjük, belesimítjuk a túró felét. Megszórjuk a darabolt gyümölccsel és befedjük a maradék túróval. Utána 750W-on 13 percig mikrózzuk, majd még6 percig pihentetjük a készülékben. Tálhatjuk tejszínhabbal higított lekvárral (pl.: barack).
Kakaós kuglóf
Hozzávalók:
13 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 doboz tejföl, 25 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 2 dkg kakaó
Elkészítése
A vajat a 2 literes mérőmixben 350 watton 1 perc alatt a mikróban felolvasztjuk. A többi hozzávalót a kakaó kivételével a leírt sorrendben robotgéppel a vajhoz keverjük. Az így kapott massza felét a szilikon kuglóf vagy király formába töltjük, a maradék tésztába ezután belekeverjük a kakaóport és azt az előző réteg tetejére simítjuk Egy villával kicsit összekeverjük a kétféle masszát. Előmelegített sütőben kb.180c-on kb 70 percig, tűpróbáig sütjük.
Diótorta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 egész tojás, 8 dkg darált mák, 10 dkg liszt, 1-2 kávéskanálnyi sütőpor, 2 evőkanálnyi baracklekvár, kevés őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
10 dkg margarint egy tálban közepes fokozaton (350w)1 perc alatt felolvasztjuk. Összekeverjük 10 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverjük a 3 egész tojást. Hozzákeverjük a 8 dkg darált diót, 10 dkg lisztet és 1-2 kávéskanálnyi sütőport. Keverjünk bele 2 evőkanálnyi baracklekvárt, kevés őrölt fahéjat. Öntsük bele a kikevert masszát a Szilikon király formába, és műanyag rácsra téve helyezzük a mikróban , 600 W-on 6 percig sütjük. Miután kicsit hűlt, borítsuk ki a formából, vízszintesen 3 rétegűre szeljük és lekvárral vagy krémmel megkenjük. megkenjük.
Dió helyett tehetünk bele mákot, mandulát, mogyorót, vagy kókuszreszeléket. Ízesíthetjük reszelt citrom vagy narancshéjjal, mazsolával, reszelt almával is ízlés szerint.
Lucy püspökkenyere
Hozzávalók:
2 tojás, 6 evőkanál cukor, 8 kanál tej, 4 kanál olaj, ½ csomag sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 12 púpozott kanál liszt, dió, mandula, mazsola, esetleg kakaó.
Elkészítés:
A tojást összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, az olajat, a sütőport, szódabikarbónát és lisztet. Belekeverhetünk durvára vágott diót, mandulát, mazsolát, vagy akár a fele masszát a formába öntjük, majd a másik feléhez kakaót adunk és belecsorgatjuk a sütőformába.
Túró Rudi
Hozzávalók
Fél kiló túró,1 doboz tejföl, 4 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 csomag zselatin, mazsola
Elkészítés:
A túrót a tejföllel, a cukorral a citrom levével és reszelt héjával összekeverjük. A zselatint 2 dl vízben felmelegítjük és a masszához adjuk. A Szilikon Királyba öntjük és hűtőben dermesztjük. A tetejét csokival megkenjük, viszont így törik a csokoládé dermedés után, ezért én beledarabolom a túróba!
Fagyasztott őszibarack parfé
Hozzávalók:
2 doboz konzerv őszibarack, 40 dkg cukor, 1 l tejszín
Elkészítés
A tejszínt kemény habbá verjük, a konzerv őszibarackot lecsepegtetjük, 2 fél barackot a díszítéshez félreteszünk, a maradékot pürésítjük. A cukorral alaposan elkeverjük (oldódásig).A tejszín egy kis részét díszítéshez a Hablabdában félretesszük, majd a barackmasszát óvatosan a tejszínbe keverjük. A Király formát hideg vízzel kiöblítjük és a barackos masszával megtöltjük. Éjszakára a fagyasztóba tesszük. Szeletekre vágott őszibarackkal és tejszínhabbal tálaljuk.
Joghurt torta
Hozzávalók:
3 doboz natur, vagy ízesített joghurt, 3 dl tejszín, fél csomag zselatin, 4 evőkanál cukor. Gyümölcsök.
Elkészítés:
Egy doboz joghurtot felmelegítünk a zselatinnal és a cukorral. A tejszínt felverjük habnak. A zselatinos joghurtot összekeverjük a többi joghurttal, végül hozzáadjuk a kemény tejszínhabot összekeverjük éa a Szilikon formába öntjük. 2-3 órára hűtőben dermesztjük. Idény gyümölccsel vagy a joghurt ízének megfelelő gyümölccsel ízesítjük!
Tiramisu
Hozzávalók
3 dl zacskós tejszín, 1 party vajkrém (vagy Mascarpone sajt), 4 ek cukor, 1 mandula aroma, 1 cs baba piskóta, kakaópor, 1 dl kávé, 1 dl tej
Elkészítés:
A tejszínt a 4 ek cukorral keményre felverjük. Hozzáadjuk a vajkrémet, mellyel együtt kemény krémet készítünk. A tejet, a kávét és a mandulaaromát egy tálban összeöntjük, és ebbe mártogatjuk a baba piskótákat. Csak egy pillanatra, nem szabad eláztatni. A Szilikon Királyba egy sor baba piskóta, 1 sor krém, majd ismét ezek rétegezzük. A tetejét kakaóporral meghintjük. Hűtőben 2 órát pihentetjük
Túrós csemege
Hozzávalók:
1 csomag babpiskóta , 1dl víz, 5 evőkanál zselatin, 2 dl tej 0,5 kg túró, 3 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, mazsola.
Elkészítés:
A zselatint a vízzel, elkeverjük, majd meleg tejben felolvasztjuk. A túrót a tojássárgájával, porcukorral vajjal kikeverjük. Majd beleöntjük a tejes zselatint. A Szilikon Királyban felváltva rakjuk a krémet és a tejbe áztatott babpiskótát! Hidegen dermesztjük, kiborítva tejszínhabbal és csoki reszelékkel kínáljuk!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Lábtörlő
Négy lapos krémes.
Töltike
Kávés muffin