Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szilikon kuglóf receptek
A szilikon formák és a gázsütő
A gázsütők legkisebb fokozata általában 160 C-os hőmérsékletnek felel meg, és nnen minden fokozat + 20 C-ot
Jelent. Ez természetesen típustól függ, ami a sütő használati utasításában megtalálható, de bármely gázszerelő szakember meg is tudja ezt mondani. Ez azt jelenti, már kb. 4-es fokozaton a sütő eléri a 220 C hőmérsékletet – amennyit a szilikon formák bírnak! Tehát ha valaki a 8 fokozatú gázsütőjét maximumon használja, számíthat a formán égési nyomokra!
Másik fontos dolog, hogy a gázsütőben a hőmérséklet sohasem egyenletes! A hőforráshoz közelebb a hőmérséklet magasabb, tehát alul és hátul melegebb a sütő! Ezt is figyelembe kell venni a szilikon formák használatakor. Ha a forma túl közel van a hőforráshoz, és az adott helyen a hőmérséklet meghaladja a 220 C-ot, szintén égési nyomok keletkeznek a formán! A nem egyenletes hőmérsékletre utal, ha pl. a formának csak az egyik fele vagy egy része feketedik meg.
A villanysütőknél ez a probléma azért nem állhat fenn, mert azoknál pontosan beállítható a sütési hőmérséklet, és nem kell találgatni. Emellet a villanysütők, főleg légkeveréses üzemmódban biztosítják a hőmérséklet egyenletes eloszlását is.
Mi történik a szilikon formával, ha magasabb hőmérsékleten használjuk, mint 220 C ? A forma elszineződik, vagy fekete lesz. Szélsőséges esetben előfordul, hogy a forma megreped, törik, ugyanis a túl meleg hőmérséklet megváltoztatja az anyag szerkezetét és törékennyé teszi azt.
A szilikon formán látható égési nyomok, barna vagy fekete elszíneződés, és az ebből adódó törés vagy repedés nem jogosít garanciális cserére!
Lime – kókuszos kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 17 dkg cukor, 1-2 db lime reszelt héja, 3 tojás, 15 dkg olvasztott margarin, 15 g natúr joghurt, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a cukorral és 1 lime reszelt héjjával elvegyítjük. A tojást, margarint és a joghurtot a Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és keverőlapáttal elkeverjük. A tésztamasszát a Szilikon Kuglóf formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 45 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. 1 dl lime lé, 17 dkg cukor és 0,5 dl víz elkeverésével nyert forró sziruppal meglocsolhatjuk, kókuszreszelékkel, vékony limeszeletekkel díszíthetjük. Ízlés szerint szeletelhetjük.
Fűszeres karamellkuglóf
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 12 dkg barnacukor, ½ teáskanál őrölt fahéj, ½ teáskanl őrölt szerecsendió, ½ teáskanál gyömbér, 2 tojás, 17 dkg olvasztott margarin, 2 ek világos szirup, 1,25 dl tej.
Szirup: 1 rúd vanília, 15 dkg cukor, 0,8 dl citromlé, 0,6 dl víz, 1citrom héja, 4 zöld kardamóm, 1 rúd fahéj
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a cukorral és fahéjal, szerecsendióval, gyömbérrel elvegyítjük. A tojást, margarint, szirupot és a tejet a Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. A tésztamasszát a kenőecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 45 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. A sziruphoz a vaníliarudat hosszában felvágjuk, belsejét kikaparjuk. A cukrot egy edényben aranysárgára karamellizáljuk, a citromlével és a vízzel felöntjük. Addig keverjük amíg a karamell feloldódott. Citromhéjat, kardamómot, fahéjrudat, vanília belsőt és a rudat hozáadjuk, 3 percig főzzük. A sütit a forró sziruppal meglocsoljuk. Ízlés szerint szeletelhetjük.
Átitatott narancsos sütemény
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 csapott teáskanál sütőpor, 30 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, 6 tojás, 35 dkg olvasztott margarin
átitatáshoz: 2,5 dl narancslé, 1 citrom leve, 1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg cukor
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a étkezési keményítővel, cukorral, vaníliáscukorral reszelt narancs és citrom héjjal elvegyítjük. A vajat vagy margarint és a tojást Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 60 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Tojáslikőrös sütemény
Hozzávalók:
12,5 dkg liszt, 12,5 dkg étkezési keményítő, 1 cs. sütőpor, 25 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 tojás, 2,5 dl étolaj, 2,5 dl tojáslikőr
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a sütőporral, a étkezési keményítővel, porcukorral, vaníliáscukorral elvegyítjük. A tojást, olajat és a tojáslikőrt Maxi-Mixben összerázzuk és a lisztes keverékkel csomómentesre kikeverjük. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába öntjük, a tetejét elsimítjuk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 60 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Kókuszos koszorú
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 3 tojás, 15 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl tej, 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A tésztához a lisztet az sütőporral, cukorral, és a sóval elvegyítjük. A felolvasztott margarint, a tojásokat, a langyos tejet a Maxi-Mixbe összerázzuk, és a lisztes keverékkel jól elkeverjük. Végül a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük és kisütjük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 45 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Kókuszreszelék helyett azonos mennyiségű vagdalt mogyorót vagy darált mandulát is használhatunk.
Mákos márványkuglóf meggyel
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg cukor, 4 tojás, 17,5 dkg olvasztott margarin, 1,5 dl tej, 1 alma, 3 dkg mák, meggy vagy meggykompót
Elkészítése:
A tésztához a lisztet az sütőporral, cukorral, és a vaníliás cukorral elvegyítjük. A felolvasztott margarint, a tojásokat, a langyos tejet a Maxi-Mixbe összerázzuk, és a lisztes keverékkel jól elkeverjük. A tésztamasszát megfelezzük, az egyik felébe reszelt almát a másik felébe mákot keveünk. Először az almás, majd a mákos tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük, a meggyet a mákos tésztarétegen eloszlatjuk és kisütjük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük, porcukorral megszórhatjuk.
Áfonyás kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg hámozott vágott mandula, 25 dkg vaj v. margarin , 22,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 cs. vanílliás cukor, 4 tojás, 40 dkg liszt, 4 csapott teáskanál sütőpor, 1 üveg vörös áfonya
Elkészítése:
A hámozott vágott mandulát zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. A margarint a cukorral és a vaniliáscukorral, keverőgéppel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokat és a sót. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet kis adagokban dolgozzuk bele közepes fokozaton. Ezután beleforgatjuk az áfonyát (2 evőkanálnyit félrerakunk) és a pirított mandulát. A tésztamasszát a ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük és kisütjük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 60 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után 1-2 ek citromlé és 12,5 dkg porcukor elkeverésével nyert sziruppal megkenegetjük. Dermedés után, ízlés szerint szeletelhetjük.
Cseresznyés kuglóf
Hozzávalók:
42,5 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor, 22 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, 25 dkg vaj vagy margarin, 1,25 dl tej, 1 csomag cseresznyeízű pudingpor, 3 ek cukor, 1 púpus ek kandírozott gyömbér.
Elkészítése:
A margarint a cukorral, sóval és a vaniliáscukorral, keverőgéppel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokat. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet kis adagokban felváltva a tej felével - dolgozzuk bele közepes fokozaton. A tészta felét ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük. A sütőport elvegyítjük a pudingporral, majd a cukorral, a megmaradt tejjel és a gyömbérrel együtt a tésza másik felére tesszük és spirál alakban áthúzzuk, hogy márványmintát kapjunk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 55 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után 1 és ½ ek citromlé és 10 dkg porcukor elkeverésével nyert sziruppal megkenegetjük. Dermedés után, ízlés szerint szeletelhetjük.
Diós kuglóf
Hozzávalók:
3 tojás, 2 dl (kb.20 dkg ) kristálycukor ( barna is lehet ), 1 cs. vaníliás cukor, 2 dl ( kb. 10 dkg ) darált dió, 2 csapott kiskanál sütőpor, 3 dl ( kb. 16 dkg ) liszt (Graham liszt is lehet ) 1,25 dl tejföl, 12,5 dkg Rama margarin
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral jó habosra keverjük. A diót és a sütőport a lisztbe szórjuk, majd a tejföllel meg az olvasztott maargarinnal együtt a kikevert tojáshoz adjuk. A kuglófformában előmelegített sütőben a közepesnél kicsit kisebb lángon ( 175 0C ) kb. 50 percig sütjük.
Kakaós kuglóf
Hozzávalók:
13 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 doboz tejföl, 25dkg rétesliszt, 1 cs. sütőpor, 2 ek. kakaó
Elkészítése:
A vajat a 2 literes Mérő–Mixben 350 0C-on 1 percrc alatt a mikróban felolvasztjuk. A többi hozzávalót a kakaó kivételével a leírt sorrendben a robotgéppel a vajhoz keverjük. Az így kapott massza felét a Szilikon Kuglóf, vagy a Szilikon Király formába töltjük, a maradék tésztába ezután belekeverjük a kakaóport és azt az előző réteg tetejére simítjuk. Egy villával kicsit össze is keverhetjük két masszát. Előmelegített sütőben kb. 160-1800 C-on 35-45 percig (tűpróbáig) sütjük. Még finomabbá tehetjük a kuglófot, ha diót, mandulát vagy csokidarabkákat is teszünk a tésztába.
Márványos kuglóf ( Ez 2 adag lesz! )
Hozzávalók:
25 dkg RAMA sütőmargarin, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 1 csomag sütőpor, 25 dkg finomliszt, 1 ek keserű kakaópor, (2,7 dl hideg víz ) 10 dkg étcsoki
Elkészítése:
A puha margarint először magába, majd a porcukorral keverjük habosra. A tojásokat egyenként hozzáadva tovább habosítjuk. A sütőport a liszttel összekeverjük, laza mozdulatokkal a tojásos masszába forgatjuk. Ezután kettéosztjuk, és az egyik felét a kakaóval ízesítjük. A kétféle masszét habverővel (így lesz csíkos, márványos ), 2-3 mozdulattal épp csak összekeverjük. A kuglófformába töltjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 45 percig , majd a lángot kissé mérsékelve 25 percig sütjük. Ha kihűlt, az olvasztott csokoládét egyenletesen rákenjük, dermedni hagyjuk. Hagyományosan, azaz kakaó nélkül , néhány szem mazsolával is ugyanígy készítjük.
Kelt kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg mazsola, 3 evőkanál rum,30 dkg finomliszt (a fele lehet rétesliszt vagy Graham-liszt), 1,5 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 15 dkg Rama sütőmargarin, 10 dkg kristálycukor, csipetnyi só, 1 nagy citrom vagy narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 4 tojássárgája.
A forma kikenéséhez: Rama sütőmargarin, kb 2 evőkanál finomliszt, a tetejére: 10 szem tisztított mandula, a tálaláshoz porcukor.
Elkészítése:
A mazsolát a tálba töltjük, és rummal meglocsoljuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük. Ide öntjük a langyos tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. 15 perc elteltével egy kicsit a lisztel elkeverjük és újabb 15 percig kelesztjük. Közben a szobahőmérsékletű margarint először magában, majd a cukorral kikeverjük habosra. Megsózzuk, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük. A tojással, majd egyenként a tojások sárgájával jól kidolgozzuk. Végül az élesztős liszttel összekeverjük. A kuglófformát margarinnal kikenjük, kilisztezzük az alját mandulával kirakjuk. A masszával egyenletesen megtöltjük, langyos helyen 30 percig pihentetjük letakarva. Végül előmelegített sütőben közepes lánggal (180 0C) kb. 50 percig sütjük. Ha közben túlságosan pirulna, alufóliával lefedjük. Tálaláskor porcukrot szórunk a tetejére.
Mazsolás kelt kuglóf:
Hozzávalók:
100g mazsola kb. 1 deci rumba áztatva (mikoróban érdemes felforralni úgy gyorsabb), 500g liszt, 3 dl tej, 1 zacskó szárított élesztő, 120g porcukor, csipetnyi só, 1 db citrom reszelt héja, 3 tojássárgája, 10 deka olvasztott vaj
Elkészítése:
Tupper módra kelt tésztát készítünk majd beleforgatjuk a romos mazsolát és megkelesztjük. A kuglófformába öntjük és 190fokos előmelegített sütőben (gázsütőben 5-ös fokozat) 30-35 perc alatt készre sütöm.
Csokoládés kuglóf
Hozzávalók:
1,25 dl tej, 5dkg tejcsoki, 1 ek szitált kakaópor
25 dkg vaj vagy margarin, 18 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 25 dkg liszt, 3 csapott teáskanál sütőpor
1 tojásfehérje, 2 ek cukor, 5 dkg (macadamia) dió
Elkészítése:
A felforralt tejbe felolvaszjuk a csokit és belekeverjük a kakaóport. A margarint a cukorral keverőgéppel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokat. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet kis adagokban felváltva a kikevert kakaós csokis tejet - dolgozzuk bele közepes fokozaton. A tésztamasszát ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük. Tojásfehérjéből cukorral kemény habot verünk és a darált diót beleforgatjuk, majd a csokistésztába spirál alakban belehúzzuk, hogy márványmintát kapjunk. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 60 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után 5 dkg megolvasztott csokival fedjük. Dermedés után, ízlés szerint szeletelhetjük.
Ezüstkanál vagy hagyományos kuglóf
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 30 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 tojás, 1 csipet só, 30 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg kis kockára vágott vegyes finomság (aszalt gyümölcs, dió és csokoládé) 10 dkg étcsoki
Elkészítése:
A margarint a cukor felével, sóval és a vaniliáscukorral, keverőgéppel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojás sárgágat. A fehérjét kemény habbá verjük a másik fele cukorral. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet beledolgozzuk közepes fokozaton. Óvatos mozdulattal belekeverjük a tojásfehérjét. Végül a kiskanálnyi lisztbe forgatott kis kockára vágott vegyes finomságot (aszalt gyümölcs, dió és csokoládé) kevetjük a tésztába óvatosan. A tésztamasszát ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-180 C° fokon, Felső/alsó hőfok-200 C° fokon, kb. 55 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Kihűlés után 5 dkg megolvasztott csokival fedjük. Dermedés után, ízlés szerint szeletelhetjük.
Túrós kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás
Elkészítése:
A túrót a krumplinyomóval áttörjük. A margarint a cukorral, vaniliáscukorral, keverőgéppel habosra kikeverjük. Egyenként hozzátesszük a tojásokat. A sütőporral elvegyített átszitált lisztet beledolgozzuk közepes fokozaton. A tésztamasszát ecsettel kiolajozott Szilikon Kuglóf formába tesszük. Sütési idő: gázsütőnél-2-3 fokozaton, légkeverős sütőnél-160 C° fokon, Felső/alsó hőfok-180 C° fokon, kb. 50 perc. Ha megsült a sütőből kivéve rácsra tesszük, 5 percig pihentetjük, hogy hűljön és elváljon a formától. Ízlés szerint szeletelhetjük.
Fűszeres kuglóf
Hozzávalók:
15 dkg Rama sütőmargarin, 2 dl (kb. 20dkg) kristálycukor (valódi barnacukor is lehet), 2 tojás, 3 dl (kb. 18 dkg) finomliszt ( a fele Graham-liszt is lehet), 2 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál vaníliás cukor, 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és őrölt kardanom, 0,5 dl keserű kakaópor, 1 dl erős kávé.
A forma kikenéséhez: Rama sütőmargarin, zsemlemorzsa, a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1,5 dl főzőtejszín.
Elkészítése:
A margarint a cukorral habosra keverjük, ezt a konyhai robotgéppel a legkönnyebb, majd egyesével a tojásokat beledolgozzuk. A lisztet a sütőporral, vaníliás cukorral, a szegfűszeggel, a kardamommal meg a kakaóporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a kávéval együtt. Ezután a margarinnal kikent, zsemlemorzsával beszórt kuglófformába töltjük, majd előmelegített sütőben közepes lángal ( 180 C°, légkeveréses sütőben 165 C°) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd rácsra borítjuk. Az étcsokoládét vízgőzre állítva fölolvasztjuk, a tejszínt hozzákeverjük, majd amikor kissé kihűlt, a kuglófra kenjük, vagy locsoljuk. Megvárjuk amíg megdermed rajta, majd fölszeleteljük.
Egyszerű kuglóf I.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 6 egész tojás, ½ cs. sütőpor, 1 dl étolaj, 1 dl víz, kakaó
Elkészítése:
A tojás fehérjét keményre felverjük. Belekeverünk 30 dkg cukrot, 6 tojás sárgáját, 1 dl vizet, olajat és a sütőporos lisztet. Felét a formába öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaót és azt is rásimítjuk. Kb. 50-60 percig sütjük 200 C°-ra előmelegített sütőben.
Egyszerű kuglóf II.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 5 egész tojás, ½ cs. sütőpor, 1 dl étolaj, 1 dl forró víz, 5 dkg mazsola, 1 ek. kakaó, reszelt citromhéj,
Elkészítése:
A tojássárgákat a porcukor felével habosra keverjük,+a forró víz+az étolaj + a maradék porcukorral habosra vert fehérje + kis részletekben a sütőporral elkevert liszt. A végén mazsolát keverünk bele. Elfelezzük, egyik felébe citromhéjat reszelünk, a másik felébe kakót teszünk. Felváltva öntjük a formába. Hőlégkeveréssel kb. 60 percig sütjük 180 C°-ra előmelegített sütőben.
Kuglóf (Veronika kedvence)
Hozzávalók:
4 tojás, 36 dkg cukor, 25 dkg Ráma, ½ cs. Sütőpor, 40 dkg liszt, 1 vaníliás cukor, 1,5-2 dl tej, kakaó ízlés szerint
Elkészítése:
Külön edényben kemény habbá verjük a tojások fehérjét.Ezután a tojás sárgáját a margarinnal , a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. (Elég sűrű massza lesz!)Ezután óvatosan hozzáadagoljuk a kemény tojáshabot. Kétfelé osztjuk, és az egyikbe keverjük a kakaót.Kanállal kötésbe rakjuk a formába és előmelegített sütőben megsütjük.
„Bürgermeister ”
Hozzávalók:
Tésztához:3 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 3 dl tej, 30 dkg liszt, 2 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 3 dkg vaj vagy margarin + 1 tojás a megkenéshez
Töltelékhez: 10 dkg puha mazsola, 15 dkg darált mák, 4+4+4 dkg porcukor, 1+1 dkg vaníliás cukor, 4+4 ek. tej, 15 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 1 kk. vaníliaízű pudingpor, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája
Elkészítése:
A szokásos tupperes módon elkészítjük és megkelesztjük a kelttésztát. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. 3 külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük 4 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 4 ek. tejjel. A darált diót összekeverjük 4 dkg porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 4 ek. tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót a krumplinyomón áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat, a tojássárgkat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett vagy olajozott gyúrólapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk- húzogatjuk, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsík közepére halmozzuk a háromféle tölteléket, feltekerjük, és laza fonattá fonjuk. A két végét összecsippentjük, formába téve addig kelesztjük, amíg a forma tele lesz. A sütőt előmelegítjük 180 0C -ra és kb.55-60 percig sütjük. A formát rácsra téve kb. 20 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk az egészen kihűlni, és csak azután szeleteljuk.
Mazsolás kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, 2 csapott ek. Sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg mazsola, 1 rumaroma, ½ tk. Fahéj
Elkészítése:
A vajat a cukorral simára keverjük, a masszába óvatosan belekavarjuk a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet, sót, mazsolát, az aromát és a fahéjat. Előmelegített sütőben 1800 C-on sütjük a szilikon kuglóf formában 35-40 percig.
Fahéjas kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 csipet só, 25 dkg mazsola, 1 rumaroma, 1 tk. fahéj, 12.5 dkg őrölt mandula vagy dió
Elkészítése:
A vajat a cukrokkal, tojásokka, aromával és a fahéjjal elkeverjük. Óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.A mazsolátés a mandulát is hozzáadjuk és a formába öntjük.. Előmelegített sütőben 160-1700 C-on, hőlégkeveréssel 1500 C-on , gáztűzhelynél 2. fokozaton sütjük kb. 65-75 percig a Szilikon Kuglóf formában. Sütés után, ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
Csokis - mogyorós kuglóf
Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 5 tojás, 12 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 üvegcse rumaroma, 1 csipet fahéj, 18 dkg őrölt mogyoró vagy dió,10 dkg csokireszelék + díszítéshez 1 tortabevonó
Elkészítése:
A hozzávalókat (a mogyoró és a csokireszelék kivételével ) konyhai robotgéppel jól összedolgozzuk és minimum 1 percig a legmagasabb fokozaton verjük, majd hozzáadjuk az őrölt mogyorót és a csokireszeléket. Előmelegített sütőben 170-1800 C-on, hőlégkeveréssel 1500 C-on , gáztűzhelynél 2. fokozaton sütjük kb. 65-75 percig a Szilikon Kuglóf formában. Sütés után, ha kihűlt, olvasztott csokoládéval vonjuk be.
Pöttyös diós kalács
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 2 cs. vaníliás cukor, 1 csipét só, 1 tojás, 2 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez: 5 dkg puha mazsola, ½ dl rum, 5 dkg cukrozott narancshéj, 15 dkg dió, 8 dkg kristálycukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 dl tej, 3 dkg vaj vagy margarin, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mk. őrölt fahéj
Továbbá: 1 tojás sárgája a megkenéshez, 1 dl tej, 2 ek. kristálycukor
Elkészítése:
A szokásos tupperes módon elkészítjük és megkelesztjük a kelttésztát. Közben a töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meghintjük rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk A dió felét ledaráljuk, a többit apróra daraboljuk. Felforraljuk a tejet a cukrokkal és a vajjal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, 2 percig főzzük. Tűzről levéve beleforgatjuk a fahéjat, narancshéjat, mazsolát, és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát kinyújtjuk, 16 db kb. 8*8 cm-es négyzetre vágjuk, közepükbe 1-1 kanál tölteléket teszünk, gombóccá formáljuk és a kuglófformába rakosgatjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük, tetejét megkenjük a tojás sárgájával, a sütőt előmelegítjük 200 0C -ra és kb.40-45 percig sütjük. ( tűpróba!) A telet felforraljuk a kristálycukorral, és evőkanalanként megöntözzük a sütőből kivett forró kalácsot, amitől különösen foszlós lesz.A formát rácsra téve kb. 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. A tetejét vanília ízű porcukorral meghinthetjük, tortaszerűen szeleteljuk.
Kuglóf Bacchus kedvére
Hozzávalók:
10 ek. vörösbor, 1 kk.reszelt citromhéj, 2 kk. forraltbor fűszerkeverék, 20 dkg cukor, 25 dkg vaj, 2 tojás, ½ csomag csütőpor, 22 dkg liszt
Elkészítése:
A vörösbort a reszelt citromhéjjal, a fűszerkeverékkel és 2 ek. cukorral felmelegítjük. A maradék cukrot a vajjal és a tojások sárgájával habosra keverjük. A fűszeres bort ráöntjük, a sütőporral elkevert lisztet és végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát a szilikon kuglóf formába töltjük és előmelegített sütőben 1800 C-on sütjük 35-40 percig. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mamó kuglófja
Hozzávalók:
25 dkg liszt,1/2 cs. sütőpor 25 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 1/8 liter víz, 1/8 liter étolaj
Elkészítése:
Az 5 tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.Utána a vizet kell beletenni apránként, majd tovább keverve a olajat is apránként adagoljuk hozzá.Óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és a tojások felvert habját is. Előmelegített sütőben 1800 C-on sütjük 45-50percig. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Túró kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg túró, 25 dkg, kristálycukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 7 tojás, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom.
Elkészítése:
A citrom héját lereszeljük a Konyhai reszelő durvábbik felén, a levét kicsavarjuk a Konyhagyöngye facsaró segítségével. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás cukorral és a kristálycukorral. A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a tojás sárgákat, a reszelt citromhéjat, citromlevet, az összetört túrót és a sütőporos lisztet. Jól eldolgozzuk. Apránként fellazítjuk a kemény habbá vert tojásfehérjékkel, formába öntjük, 180 ºC-on 45 percig sütjük
Spagetti torta
Hozzávalók:
½ kg megfőzött spagetti, 50 kg darált húsból készült pörkölt rövid lével, 6 tojás, 2,5 dl tej vagy tejföl vagy tejszín (vegyesen is lehet), só, őrölt bors
Elkészítése:
A kuglóf formába rétegezve lerakjuk a tésztát és a pörköltet váltakozva.A tejterméket a tojásokkal, sóval, borssal ízesíve a Maxi-mixben összerázzuk és a tésztára öntjük.Előmelegített sütőben 180 C-on 40 percig sütjük. Miután kiöntöttük a formából, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Puding torta:
Hozzávalók:
1 liter tej, 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor (Gála vagy Aranka), 1 csomag főzés nélkül készíthető csokis pudingpor, 3 dl forró rumos cukros feketetea, 12 db babapiskóta
Elkészítés:
A babapiskótát egyesével a teába mártom és a kuglóf forma mélyedéseibe állítgatom. A Maxi mixben összerázom a fél liter tejet a vaníliás pudingporral és a kuglófformába öntöm. Majd a tej másik felét összerázom a csokis pudingporral és óvatosan a vanília tetejére öntöm. Hűtőbe teszem 1 óra múlva tálalom. Tejszínnel, gyülölccsel vagy kompóttal nagyon finom.
Különleges körtés kuglóf:
Hozzávalók:
200g margarin, 200g porcukor, 1 tasak vaniliás cukor, 3 tojás,, 4 evőkanál rum, csipet só, 400g liszt, 1 tasak sütőpor, 100ml tej, 500g felaprított kompót körte (magozott meggybefőttel, barack befőttel, vagy banánnal is helyettesíthető), 5 evőkanál kakaópor+ 3 ek cukor+3ek tej összekeverve a mini KM keverőtálban.
Elkészítés:
A felolvasztot margarint a cukorral a tojással a vaníliás cukorral és a rummal a KM tálban egy robotgép segítségével (vagy a konyhai mindenttudóban) összekeverem, majd hozzáadom a tejet és végül a lisztettel elkevert sütőport. A tészta 2/3-át a kuglófformába öntöm és a gyümölcsöt a tetejére szórom. A maradék tésztához hozzákeverem a kakaós tejet és óvatosan a gyümölcs tetejére halmozom.
Előmelegített 180-190 fokos villanysütőben (gáz 2-3as fokozat) kb. 45 percig sütjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Lábtörlő
Négy lapos krémes.
Töltike
Kávés muffin