Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Tupperware rajongók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Farkas Tamásné Zsuzsa összeállítása Nagytarcsa
Mikro pároló
A Mikro pároló főbb tulajdonságai és előnyei:
v A Mikro pároló három részből áll: egy aljból, egy párolóbetétből és egy tetőből.
v Az edény mikrohullámú sütőben való párolásra és melegítésre használható, főzésre és sütésre NEM!
v A Mikro párolóval gyorsan és egyszerűen készíthetünk párolt zöldséget, halat vagy szárnyasokat, amelyek ilyen módon elkészítve zamatosak és egészségesek maradnak. Ráadásul időt és pénzt takarítunk meg.
v A tető kiképzése lehetővé teszi, hogy az edényben a párolás során megfelelő legyen a páratartalom.
v A jól kézre álló fülek egyszerűvé teszik az edény mozgatását.
v A Mikro pároló apró lábacskái biztosítják, hogy az edény körül megfelelő legyen a levegőáramlás, és a mikrohullámok minden irányból érjék az edényt, és a benne levő ételt.
v Mosogatógépben mosható.
Zöldség párolása
A zöldséget mossuk, és hámozzuk meg ha szükséges, majd daraboljuk fel ízlés szerint! Az elkészített zöldséget tegyük Mikro pároló párolóbetétjébe. Az edénybe tegyünk 2,5 dl vizet, helyezzük bele a párolóbetétet, fedjük le és az alábbiakban meghatározott ideig 750W-on pároljuk a zöldséget.
Zöldség neve |
Mennyiség (gramm) |
Idő (perc) |
Spárga |
300 |
4-6 |
Zöldbab |
225 |
6-7 |
Brokkoli |
350 |
6-8 |
Sárgarépa |
350 |
6-8 |
Karfiol |
300 |
5-8 |
Csöves kukorica |
4 cső |
8-12 |
Borsó |
225 |
3-5 |
Paprika |
300 |
3-6 |
Padlizsán |
350 |
3,5-5,5 |
Paradicsom negyede |
500 (4 kisebb) |
6-10 |
Csirkemell párolása
2 dl vizet teszünk a Mikro pároló aljába sóval, vegetával. A befűszerezett (só, bors, vegeta) csont nélküli csirkemellet a szűrőbe tesszük. Mindkét oldalát fedő alatt 650W-on 4-4 percig pároljuk.
Karajszeletek párolása
2 dl vizet teszünk a Mikro pároló aljába sóval, vegetával. A befűszerezett (só, bors, vegeta) csont nélküli, széleinél bevagdalt karajszeleteket a szűrőbe tesszük. Mindkét oldalát fedő alatt 650W-on 5-5 percig pároljuk.
Hal párolása
A Mikro pároló hal párolására is ideális! Tegyünk 2 dl vizet az edény aljába. Tegyük bele a párolóbetétet, és helyezzünk bele 2 db 20 dkg-os halfilét. Tetővel lefedve közepes teljesítményen kb. 6 percig pároljuk.
Főtt kukorica
Hozzávalók:
4 fej kukorica kettétörve, 1 dl víz
Elkészítése:
A szűrőbetétbe elhelyezzük a kis fej kukoricákat. A zöld edénybe beleöntjük a vizet. Fedő alatt 600 watton 10 percig pároljuk. Állásidő: 5 perc
Héjában főtt burgonya
Hozzávalók:
50 dkg kisebb (új) burgonya (kb. 10 db) 1dl forró víz
Elkészítése:
Az egyforma nagyságú burgonyákat nagyon jól megmossuk, megszurkáljuk, majd a szűrőbetétbe tesszük. A zöld edénybe 1 dl forró vizet öntünk. Lefedve 600 watton 6 percig főzzük, majd 360 watton 4 percig tovább pároljuk. Állásidő: 5 perc
Párolt csirkemell zöldséggel és sajtmártással
Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, olívaolaj, VEGETA ételízesítő
Köret: 2 sárgarépa, 2 burgonya, 4 karfiolvirág, 4 brokkoli virág
Mártás: 10 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 boci vagy camping sajt, só, bors
Elkészítés: A csirkemellet kisujjnyi vastagra vágjuk, vegetával és olívaolajjal fűszerezzük. A mikropároló rácsára helyezzük, 2 dl vizet öntünk alá, és háromszor 5 percig pároljuk. Közben egyszer megkeverjük. A húst a rácsról kiszedjük, majd a zöldségeket a húshoz hasonlóan háromszor 5 percig pároljuk. Amíg a mikróban párolunk, addig elkészítjük a mártást. A vajat felolvasztjuk és rászórjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk, hozzáöntjük a tejet, kevergetve felforraljuk, majd belekeverjük a sajtot. Végül sóval, borssal ízesítjük.
Magyaros krumpli sonkával
Hozzávalók:
2 csésze fagyasztott hasábburgonya felolvasztva, 1/2 csésze tej, bazsalikom, fokhagyma, bors, gulyáskrém - ízlés szerint, 22 dkg főtt vagy nyers füstölt sonka, zöldségek ízlés szerint
Elkészítése:
A zöld edénybe tesszük a burgonyát, a piros szűrőbe a zöldségeket és a sonkát. Együtt pároljuk az egészet 10-15 percig 600 watton. Közben összekeverjük az öntetet: a tejet a gulyáskrémmel és a fűszerekkel. Párolás után a zöld edényben összekeverjük a burgonyát a zöldséggel és a sonkával, majd ráöntjük az öntetet. Így az egészet fedővel még 8-10 percig pároljuk, és 5 perc állásidő után tálaljuk.
Mustáros csirkemell
Hozzávalók:
40 dkg friss vagy fagyasztott vegyes zöldség, 50 dkg csirkemell filé, 2 evőkanál méz,2 evőkanál mustár (Dijoni), 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál olaj, pirospaprika, só, bors
Elkészítése:
A zöldséget beletesszük a lyukacsos edénybe. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A mézet a mustárral, a citromlével, az olajjal és a paprikával elkeverjük és bekenjük vele a hússzeleteket. Majd a zöldségre ráhelyezzük a fűszeres húst. A zöld edénybe 1 dl vizet öntünk, belehelyezzük a szűrőbetétet és fedő alatt 600 watton 12-15 percig főzzük. 3 perc állásidő elteltével tálalhatjuk.
Csirkenyárs újkrumplival
Hozzávalók:
20 dkg (kisméretű) újkrumpli megmosva negyedelve, 3 dl forró zöldségleves (leveskockából is jó), 1 evőkanál szezámolaj, 1 teáskanál chilli-szósz, 2 evőkanál ketchup, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál világos szójaszósz, 4 csirkemell darabokra vágva, 2 citrom 16 db-ra vágva, 2 paradicsom felkockázva, 1 zöldpaprika kimagozva felkockázva, koriander
Elkészítés:
Tegyük a krumplit az edénybe, öntsük rá a levest, fűszerezzük ízlés szerint.A mikróban 750W-on 5 percig főzzük. Ez alatt keverjük össze az olajat a mézzel, chilli-szósszal, ketchuppal és a szójaszósszal. A csirkehúst és a citromkarikákat tűzzük 8 rövidebb fa nyársra. Kenjük meg a csirkedarabokat a páccal, majd tegyük a nyársakat a párorlóbetétre. Fűszerezzük sóval és borssal. Lefedve 750W-on 8 percig pároljuk.
A mikróból kivéve adjuk a paradicsom és paprikakockákat a krumplihoz. Forgassuk meg nyársakat, és helyezzük vissza őket az edénybe. Fedő nélkül még 3 percig pároljuk, míg a csirkehús puha nem lesz. Állni hagyjuk 5 percig majd korianderrel megszórva tálaljuk.
Gombás csirke
Hozzávalók:
3 db 20 dkg-os csirkemell filé, 3 dl gomba vagy húsleves (leveskockából is jó), 10 dkg gomba negyedelve, 1 dl fehérbor, 2 teáskanál mustár, 2 közepes sárgarépa felkarikázva, 10 dkg zöldborsó, 1,5 dl tejszín, só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
Tegyük a csíkokra vágott csirkemellet az edénybe, adjuk hozzá a levest és a fehérbort, a gombát és a mustárt. Fedővel 8 percig pároljuk 600W-on , majd hagyjuk állni 3 percig. Tegyük a sárgarépa-karikákat és a borsót a párolóbetétbe, fűszerezzük sóval és borssal majd tegyük rá a fedőt, és 750W-on 3 percig pároljuk míg a zöldség majdnem megpuhul. Keverjük a zöldséget a csirkéhez, adjuk hozzá a tejszínt, fedjük le és 750W-on 1-2 perc altt főzzük össze.
Almakompót
3-4 egész almát meghámozunk, negyedeljük, magházát eltávolítjuk, és vékonyra szeleteljük. A párolóedény aljába 1 dl vizet teszünk, ízlés szerint ízesítjük (szegfűszeg, citromlé, porcukor). A vékonyra szeletelt almát a szűrőbe helyezzük, és ízlés szerint megszórjuk kristálycukorral, majd a szűrőt a tálba helyezve és a tetejét letakarva 650W-on 5 percre a mikróba tesszük. Tálaláskor a párolt almára rászűrjük a párolólevet.
Almaleves
Hozzávalók:
3-4 db közepes alma, 5,5dl víz, 1 dl tejföl, ½ csomag vaníliás pudingpor, 5-10 dkg porcukor, kevés citromlé, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése:
A zöld edénybe beleöntjük a vizet, fahéjjal , szegfűszeggel, citromlével ízesítjük. A párolóbetétbe belehelyezzük a meghámozott almaszeleteket. Lefedve 750W-on 5 percre betesszük a mikróba. Közben összerázzuk a tejfölt egy kis vízzel, a pudingporral és a porcukorral. Az ízesített vízbe belekeverjük a pudingos tejfölt, utána a megpárolt almaszeleteket, és 3-5 percre visszatesszük a mikróba 750W-on. Hidegen vagy melegen is tálalhatjuk.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, só és lekvár
Elkészítése:
Az anyagot a lekvár kivételével összedolgozzuk, majd megkelesztjük. Olajjal megkent gyúrólapon, olajos nyújtóval 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. kb. 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. Közepére pici lekvárt teszünk, és gombóc alakúvá formázzuk – tojásnyira. A Mikro pároló aljába 6 dl vizet öntünk és felforraljuk. (6 perc -600W) A Szűrőbetétbe tesszünk 12 db gombócot, és behelyezzük a tálba, a forró víz fölé. Lefedve 3-4 percig 600W-on gőzöljük. Olvasztott vajjal meglocsolva, cukros mákkal vagy fahéjas dióval megszórva tálaljuk.
Gőzben főtt bukta
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál kristálycukor, 3 dkg élesztő, 3 dl tej, só, lekvár
Szóráshoz: olvasztott vaj, 10 dkg darált dió, 8 dkg porcukor
Elkészítése:
Az anyagot a lekvár kivételével összedolgozzuk, majd megkelesztjük. Olajjal megkent gyúrólapon, olajos nyújtóval 20*30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. 24 db 5*5-ös négyzetet vágunk, minden négyzet közepébe pici lekvárt teszünk, és gombóc alakúvá formázzuk. A Mikro pároló aljába 2 dl forró vizet öntünk. A Szűrőbetétbe tesszünk 12 db gombócot, és behelyezzük a tálba, a forró víz fölé. Lefedve 5 percig 650W-on gőzöljük. Olvasztott vajjal meglocsolva, cukros dióval megszórva tálaljuk.
Knédli
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1-2 kanál zsiradék, 2 dkg élesztő, 3-4 tej vagy víz, só
Elkészítése:
Kalács keménységű kelt tésztát készítünk. Ha megkelt 2-3 cm átmérőjű hengert formálunk belőle, és a párolóbetét méretének megfelelően 4 darabba vágjuk. forró víz fölé helyezzük, és lefedve 600W-on 5 perc alatt megpároljuk. Szeletelve kínáljuk.
Zsemlegombóc:
Hozzávalók:
3 db száraz zsemle, 1 tojás, petrezselyem zöldje, ételízesítő, só bors, 2 ek liszt./Ha lágy a tészta zsemlemorzsával is sűríthetjük!/
Elkészítés
A zsemlét beáztatjuk vízbe, az Uborkalift segítségével kinyomkodjuk, majd a többi hozzávalókkal összekeverjük, és közepes gombócokat formálunk. Amelyeket a Mikropároló betétjére helyezünk és a fő étellel együtt pároljuk meg. KB. 8-10 perc 600W-on
Almás püspökkenyér
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ½kg alma reszelve, 20 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 10 dkg dió darabokra szelve, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 tojás
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd az összes többi anyagot hozzákeverve egy masszát kapunk, melyet a kivajazott mikro pároló zöld edényébe öntünk. Tíz percig, fedő nélkül 600 watton sütjük, és öt percig pihentetjük, majd egy rácsra kiborítjuk. Ha kihűlt, tálalhatjuk porcukorral, vagy csokimázzal is.
Cukkinis kevert
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 3 tojás, 2,5 dl étolaj, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg darált dió, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 30 dkg reszelt cukkini, 25 dkg liszt
Elkészítése:
A masszát simára keverjük, majd 2 részre osztva 750 watton 8 percig sütjük fedő nélkül.
Kefires sütemény
Hozzávalók:
1 dl kefir, 1 dl tejföl, 2 dl cukor, 4 dl liszt, 1 tojás, 1/2 dl olaj 1/4 sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
Elkészítés:
Valamennyi hozzávalót keverjük össze. Vajazzuk ki a mikropároló zöld edényét és öntsük bele a kikevert masszát. A mikróban 8 percig süssük 600 W -on. Sütés után pihentessük 3 percig, majd öntsük ki a tálból a süteményt. Hintsük meg porcukorral. Lekvárral, csoki öntettel tálalhatjuk.
Reszelt alma-torta
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg búzadara, 40 dkg jonatán alma, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 3 evőkanál baracklekvár, 10 dkg étcsokis tortabevonó
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, majd durva reszelőn lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra verjük a cukor felével. Hozzáadjuk a búzadarát, a kakaót, a darált mogyorót, és az almát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, és a masszába keverjük. Kivajazott edénybe öntjük és 750 W-on 10 percig sütjük. A baracklekvárt 2 kanál forró vízzel elkeverjük, majd bekenjük vele a torta tetejét és oldalát. Az étcsokit felolvasztjuk, és a tortára kenjük. Durvára vágott mogyoróval díszítjük.
Máktorta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 egész tojás, 8 dkg darált mák, 10 dkg liszt, 1-2 kávéskanálnyi sütőpor, 2 evőkanálnyi baracklekvár, kevés őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor
Elkészítés:
10 dkg margarint egy tálban közepes fokozaton (350w)1 perc alatt felolvasztjuk. Összekeverjük 10 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverjük a 3 egész tojást. Hozzákeverjük a 8 dkg darált mákot, 10 dkg lisztet és 1-2 kávéskanálnyi sütőport. Keverjünk bele 2 evőkanálnyi baracklekvárt, kevés őrölt fahéjat. Vajazzuk ki a mikropároló zöld edényét és öntsük bele a kikevert masszát. A mikróban fedő nélkül 600 W-on 6 percig sütjük. Miután kihűlt, vízszintesen 3 rétegűre szeljük és lekvárral megkenjük.
Mák helyett tehetünk bele diót, mandulát, mogyorót, vagy kókuszreszeléket. Ízesíthetjük reszelt citrom vagy narancshéjjal, mazsolával, reszelt almával is ízlés szerint.
Csokitorta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 10 dkg keserű csoki, 2 evőkanál rum, 10 dkg porcukor, 3 egész tojás, 10 dkg liszt, 2 kávéskanál sütőpor
Elkészítés:
10 dkg margarint és 10 dkg darabokra tört keserű csokit a vajjal együtt kétszer 1 percig 300W-on egy tálban felolvasztjuk. Hozzákeverünk 2 evőkanál rumot és 10 dkg porcukrot. Utána egyenként hozzáadunk 3 egész tojást. Végül 10 dkg lisztet és 2 kávéskanál sütőport keverünk bele. Fedő nélkül 600 W teljesítménynél 6 percig sütjük.
Hűlni hagyjuk. Vaníliaöntettel, tejszínnel, vagy lekvárral is tálalhatjuk.
Karácsonyi diótorta
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 3 egész tojás, 4 dkg durvára vágott dió, 4 dkg durvára vágott mandula,10 dkg liszt, 1 teáskanálnyi sütőpor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, kevés őrölt fahéj, 1 vaníliás cukor, 3 evőkanálnyi baracklekvár, 1 evőkanál kandírozott gyümölcs, 1 evőkanál mazsola, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
10 dkg margarint egy tálban közepes fokozaton (350w)1 perc alatt felolvasztjuk. Összekeverjük 10 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverjük a 3 egész tojást. Hozzákeverjük a 4 dkg durvára vágott diót és a 4 dkg durvára vágott mandulát, keverjünk bele 3 evőkanálnyi baracklekvárt, 2 evőkanál rumot, 10 dkg lisztet és 1 teáskanál sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket., kevés őrölt fahéjat és a reszelt citrom héját. Öntsük bele a kikevert masszát a szilikon virágformába. A mikróban 600 W-on 6 percig sütjük. Miután kihűlt, csokimázzal, vagy marcipános mázzal bevonjuk.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 ek cukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 8 dkg margarin, 2 tojás, só és lekvár
Elkészítés:
Az anyagokat a lekvár kivételével öszzedolgozzuk, majd megkelesztjük. Olajjal megkent gyúrólapon, olajos nyújtóval 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb 5 x 5 cm-es négyzetekbe vágjuk. Középre pici lekvárt teszünk, és gombóc alakúra formázzuk – tojásnyira. A Mikropároló aljába 6 dl vizet öntünk és felforraljuk. (6 perc 600 Watton) A szűrőbetétbe teszünk 12 db gombócot, és belehelyezzük a tálba, a forró víz fölé. Lefedve 4 percig 600 Watton gőzöljük. Olvasztott vajjal meglocsolva, cukros mákkal, vagy fahéjas dióval megszórva kínáljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!