Tupperware: Fondü

Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1080 fő
  • Képek - 78 db
  • Videók - 85 db
  • Blogbejegyzések - 187 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Tupperware rajongók vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1080 fő
  • Képek - 78 db
  • Videók - 85 db
  • Blogbejegyzések - 187 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Tupperware rajongók vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1080 fő
  • Képek - 78 db
  • Videók - 85 db
  • Blogbejegyzések - 187 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Tupperware rajongók vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Tupperware rajongók közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1080 fő
  • Képek - 78 db
  • Videók - 85 db
  • Blogbejegyzések - 187 db
  • Fórumtémák - 13 db
  • Linkek - 18 db

Üdvözlettel,

Tupperware rajongók vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Sajtfondü

 

A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele. Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy – ha vezetünk - meleg teát. A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el. Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig. Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

 

Sajtfondü (Kory Nóri)

Hozzávalók

30dkg sajt vegyesen (pl.ementáli ,trappista,füstölt), 1 gerezd fokhagyma, 1,5dl száraz fehérbor , egy kis pálinka (aki szereti), ½ citrom leve, 1ek.étkezési keményítő, bors,szerecsendió

mártogatni: kiflikarikák,virslikarikák,vagy sonkába tekert negyed főtt tojás,zöldségek

Hozzávalók

A sajtokat lereszeljük és a Mesterszakács fémedénybe  tesszük Ráöntjük a bort,a citromlét , hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Erős tűzön,habverővel állandóan kevergetve fortyogásig melegítjük, hogy a sajt elolvadjon. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt,borssal,szerecsendióval fűszerezzük és beleönthetünk egy kupica cseresznyepálinkát is.

 Asztali égőre helyezzük és úgy állítjuk be a lángot,hogy időnként fortyanjon egyet. Néha megkeverjük. Körbeüljük az asztalt és a már előre odakészített,feldarabolt  mártogatnivalókat villára szúrjuk ,belemártjuk a fondübe és melegen fogyasztjuk .Ha a fondü besűrűsödne,erős tűzön keverjünk hozzá még fehérbort. Aki a bort szeretné mellőzni,az leveslével is elkészítheti a sajtfondüt.

 

 

Mozzarellás sajtfondü

Hozzávalók

4 személyre: 15 dkg ementáli sajt, 15 dkg gouda sajt, 25 dkg pizzamozzarella, 0,5 dl tej, 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál étkezési búzakeményítő, friss bazsalikomlevelek

Elkészítése:

- A tejet lábosban felforraljuk, beletesszük a háromféle, kockára vágott sajtot. Állandó keverés mellett felolvasztjuk. 

- Hozzáadjuk a búzakeményítővel elkevert  bort és összeforraljuk. Zúzott fokhagymával és apróra vágott bazsalikomlevelekkel ízesítjük.

- A sajtfondüt kerámiatálba átöntjük és az asztali melegítőn gyenge forrásban tartjuk. Pirítóskockákat mártogatunk bele.

 

Háromsajtos fondü

Hozzávalók:

14 dkg emmentáli sajt, 13 dkg trappista, 13 dkg márványsajt, 1 gerezd fokhagyma, fél evőkanál étkezési keményítő, fél deciliter száraz fehérbor, bors, 1-2 cent pálinka

Elkészítése:

A félbevágott fokhagymával jól bedörzsöljük az edényt, amiben a fondüt elkészítjük. A bort összekeverjük a keményítővel, beleöntjük az edénybe és felforraljuk. A szeletelt, apróra vágott sajtokat folyamatosan adagolva hozzátesszük, és teljesen megolvasztjuk. Borsozzuk, és a legvégén tesszük bele a pálinkát, amivel még jól megkeverjük. Ezután tesszük az edényt az asztali spirituszégő fölé.

Kockára vágott kenyérdarabokat, almát és bármit, amit szeretnénk, mártogathatunk bele. Igyunk hozzá bort vagy meleg teát!

Megjegyzés:Az adag két személy részére elegendő.

 

Gombás-sajtos fondü

Hozzávalók:

25 dkg gomba,  4 dl tejszín, só, bors, 2 dl besamel mártás, 25 dkg durvára reszelt gouda sajt,

cayenne bors, fokhagyma és vöröshagymapor

szezámpálcikák, 1 csomag leveles mélyhűtött tészta

Elkészítés:

A gombát megmossuk és cikkekre szeleteljük. A gombát a tejszínnel, borssal, sóval egy fondü edénybe (zománcozott cserépedény) rakjuk, és nem forró tűzön 5 percig főzzük. A gomba és tejszín keverékét egy kevés besamellel besűrítjük. A reszelt sajtot hozzáadjuk, és olvadásig fakanállal kevergetjük. A masszát egy kevés cayenne borssal, kevés fokhagyma és vöröshagyma porral fűszerezzük. Vízfürdőbe állítjuk, hogy melegen tartsuk. Közben a leveles tésztábol kb. 1,5 cm szélességű (kb. 12-13 cm hosszú) palcikákat vágunk, tojássárgával megkenjük, és jól megszórjuk szezámmal. Pirosra sütjük. Mikor a társaság az asztalhoz ült, kivesszük a mártást a meleg vízfürdőből, és a pálcikákat a sajtos mártásba mártogatva fogyasztjuk. Zöldsalátát adunk mellé.

 

Svájci fondü

Hozzávalók

4 személynek: 20 dkg emmentáli, 10 dkg ilmici, 20 dkg trappista, 2,25 dl száraz fehérbor, 3 kávéskanál keményítő, szerecsendió, frissen őrölt bors, 1 cl cseresznyepálinka, 1 csipet szódabikarbóna,

50 dkg fehérkenyér, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

 Kockázzuk apróra a sajtot, és tegyük félre. A kenyeret szeleteljük fel, majd vágjuk kockára. A fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edényt, majd összezúzzuk a fokhagymát, és az edénybe tesszük. Hozzáadjuk a bort és a keményítőt, majd alágyújtunk, és melegíteni kezdjük. Ezután beletesszük a sajtokat, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz. Beleönjük a cseresznyepálinkát, hozzáadjuk a szódabikarbónát, borsozzuk, fűszerezzük a szerecsendióval. Az asztal közepére állítjuk, folyamatosan melegítjük, és a kenyérkockákat mártogatjuk a sajtba. Savanyúságot, uborkát, gyöngyhagymát kínálhatunk mellé.

 

Cajun fondü

Hozzávalók:

 4 személyre: 50 dkg karfiol, 50 dkg brokkoli, 30 dkg cheddar sajt, 30 dkg pizza mozzarella, 1,5 dl sör, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál őrölt római kömény és pirospaprika, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

- A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt és brokkolit sós vízben 3-4 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük.

- A kockára vágott sajtot lábosba tesszük, ráöntjük a sört és összeforraljuk. Zúzott fokhagymával, őrölt római köménnyel, pirospaprikával, borssal ízesítjük.

- A sajtkrémet átöntjük kerámiatálba  és az asztali melegítőn gyenge forrásban tartjuk. Karfiolt és brokkolit mártogatunk bele.

 

 

Édes fondü

 

Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére. Merthogy például egészen rendkívülivé tehetünk például egy születésnapi zsúrt egy csokifondüvel, ahol a gyerekek játszva készítik el maguknak a csokis falatokat, ráadásul nem kell bajlódnunk a születésnapi tortával, és még jó programot is kitaláltunk az aprónépnek.

 

Csokifondü (Kory Nóri)

Hozzávalók:

20 dkg étcsokoládé, 2dl főzőtejszín, 10dkg cukor, rum,vagy konyak

Mártogatnivalók: nagy darabokra tördelt babapiskóta, friss darabolt gyümölcsök ( banán,alma,kiwi,narancs, körte,mandarin,szőlő,ananászbefőtt),diógerezdek

Elkészítése:

Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és hozzákeverjük a cukrot és a tejszínt.Önthetünk bele egy kicsi rumot,vagy konyakot. Alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetve felforraljuk.

Asztali égőre helyezzük és úgy állítjuk be a lángot,hogy időnként fortyanjon egyet. Néha megkeverjük Körbeüljük az asztalt és a már előre odakészített,feldarabolt  mártogatnivalókat villára szúrjuk ,belemártjuk a fondübe és melegen fogyasztjuk.

 

Csokoládéfondü 1.

Hozzávalók:

4 személyre: 15 dkg étcsokoládé, 3 dl tejszín, 5 dl tej, 20 dkg melasz (cukorszirup ), 1 evőkanál étkezési búzakeményítő

Elkészítése:

- 3 dl tejet, a tejszínt, a melaszt lábosban összeforraljuk. Belekeverjük a darabokra tördelt étcsokoládét és felolvasztjuk.

- A maradék tejben kikeverjük a búzakeményítőt, majd állandó keverés mellett a csokoládés folyadékba öntjük. Összefőzzük. Átöntjük a fondüedénybe és az asztali melegítőre helyezzük.

- Epret, szőlőt, felszeletelt csillaggyümölcsöt, narancsos teakekszet, mini palacsintát mártogatunk az olvasztott csokoládéba.

 

Csokoládé fondü 2.

Hozzávalók:

300 ml tejszín, 1 rúd vanília, l evőkanál konyak,

Elkészítése:

A tejszínt felfőzzük, a vaníliát felhasítjuk, belsejét kikaparjuk és a tejszínbe tesszük. 150 g sötét, 150 g világos tortabevonót vízfürdőben felolvasztunk, a forró tejszínbe keverjük, a fondütálban melegen tartjuk. Piskótatésztát, ostyát, őszibarack szeleteket, epret, cseresznyét , kiwi darabokat adunk hozzá.

 

Vaníliás fondü

Hozzávalók:

 6 tojás sárgája, 10 dkg cukor, ½ rúd vanília, ½ l tej

Elkészítése:

A hozzávalókat  krémesre keverjük a vanília rúdból kikaparjuk a belsejét és a masszába tesszük, a tejet felfőzzük és állandó keverés közben a tojáskrémhez adjuk, a mártást újra felforrósítjuk, de nem főzzük, átszűrjük. A masszát fondü tálba öntjük és az asztali melegítőn melegen tartjuk. Finom aprósüteményt, dióbelet, csokoládét, gyümölcsdarabokat adunk hozzá. 

 

Gyümölcsfondü

Hozzávalók:

4 db narancs; 1 banán; 1 érett körte; 1 darabolt ananászkonzerv; 2 evőkanál kakaópor; 4 evőkanál cukor; 2 csomag vaníliás cukor; 10 dkg étcsokoládé; 1 dl tej; 2 evőkanál rum.

Elkészítése:

A gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, az ananászt levétől jól lecsepegtetjük. A csokoládét darabokra tördeljük, tejben feloldjuk. Kakaóval, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük, kevergetve felforraljuk. Tűzről levéve belekeverjük a rumot. Asztalra tesszük, forrón tartjuk, de nem forraljuk tovább. Hosszú fondü-pálcikára tűzzük a gyümölcsöt, belemártogatjuk a csokoládés krémbe. Kínálhatunk hozzá piskótakockákat is.

 

Karamell fondü

Hozzávalók:

20 dkg cukor,2 dl tej,1 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 1 púpos evőkanál liszt, 1 vaníliás cukor. +10 dkg pirított , aprított dió vagy mogyoró

Elkészítése:

Állandóan kevergetve folyékonyra, világosbarnára pirítunk 20dkg cukrot. Felengedjük 2 dl tejjel és addig forraljuk keverve, míg a karamell teljesen fel nem olvadt. Közben simára keverünk 1 tojássárgát, 5 dkg cukorral, 1 púpozott evőkanál liszttel,1 csomag vaníliás cukorral és a már sima karamellbe lassan belekeverjük. Tovább keverve gőzön mártássá főzzük, cserép fondü tálba öntjük és melegen tartjuk, de nem forraljuk.

           

Húsfondü

 

Előkészítése:

Az asztal közepére kerül a sütő,köré külön tálkákban a nyers alapanyagok. Lehet sertés fehérpecsenye,marhafelsál, csirke vagy pulykamell, sertés vagy csirke vagy pulykaszív. Falatnyi kockára kell vágni, A húst le kell csöpögtetni, szárítani, mert különben fröcsköl!

Tálalhatunk hozzá:savanyúságot (uborka, káposzta, cékla ), olajbogyót, baguette vagy kenyér szeletelve, szeletelt paprikát, paradicsomot és konzerv kukoricát, stb. és mártogatós szószok.

Az égőbe deneturált szeszt töltünk vagy spiritusz pasztillát teszünk, ami jól ég és nem büdös. Az olajat beletöltjük az edénybe ( 2/3-ig ) és a tűzhelyen felforrósítjuk, majd így helyezzük csak az asztali égőre, gyorsabb és hatásosabb.

A villára felszúrunk 1-2 falatot és a forró olajba helyezzük. Vigyázat! Legelőször fröcsköl! Innen tudjuk, hogy megfelelő hőmérsékletű az olaj. Takarjuk le!

Ahogy visszahűl, mehet bele a többi falatka. Mindennek más a sütési ideje, tehát célszerű egy villára egyfajta falatot tenni. Nézegetjük, kóstolgatjuk, ha elkészült, a mártásokba mártva tetszés szerint falatozunk.

 

Húsfondü 1.

Hozzávalók:

 3-4 fő részére: 50 dkg  pulykamell, 50 dkg sertésszűz, 2 doboz egész fejű gomba, 6-8 pár virsli,

tetszőleges mennyiségű hízott libamáj

Elkészítése:

A pulykát és a sertést valamint a libamájat akkora kockákra vágjuk, hogy a fondü villára felszúrhatók legyenek. A virslit nem túl vékony karikára vágjuk,a gombákat bepanírozzuk.

A húsokat és a szószokat célszerű előző nap elkészíteni. A máj kivételével a két fajta húst enyhén fűszerezzük tetszés szerint, ne túl sokat, mert az olajban gyorsan megégnek.

A májat csak aznap vágjuk fel és kicsit nagyobb kockákra, mint a húsokat.

 

Húsfondü 2.

Hozzávalók

4 személyre: 80 dkg bélszín, 1 l olaj, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:

- A húst megmossuk, megtöröljük, kb. 3 cm oldalú kockákra vágjuk. Az olajat lábosban megforrósítjuk, átöntjük a (fém) fondüedénybe és az asztali melegítőre helyezzük.

- A húsdarabokat fondüvillára tűzve, 2-3 percig a forró olajban tartjuk. Tányérra szedve sóval, borssal ízesítjük.

- Ropogós héjú fehér kenyérrel, paradicsommártással, ratatouille-mártással, vegyes darabos savanyúsággal kínáljuk.

 

Csirkefondü

Elkészítése:

A lebőrözött csirkemellet és combot 1x1 cm-es darabokra vágva fél órára besózzuk. Ezután kevés pirospaprikával elkevert lisztbe forgatjuk. Fondü villára tűzzük és lassan forró, bugyborékoló olajba mártva ízlés szerint megsütjük. Mártást és salátát adunk hozzá.

 

 

Párizsi fondü

Hozzávalók:

6 szelet pulykamell, só, 2 tojássárgája, zsemlemorzsa, 1 l napraforgóolaj

Elkészítése:

 A húst kockázzuk fel és sózzuk be. Az olajat öntsük a fondü-edénybe, tegyük fel a tűzre. A húst helyezzük az asztalra, a kis tálkába készített zsemlemorzsával és tojássárgával együtt. Mindenki húst szúr a villájára, megmártja a tojássárgában, a zsemlemorzsában, és megsüti az olajban. Salátát kínálhatunk mellé.

 

 

Mártogatós szószok

 

Mogyorómártás

Hozzávalók:

 4 személyre: 6 dkg pirított földimogyoró, 10 dkg földimogyoróvaj, 1,5 dl tyúkhúsleves, 2 fűszerpaprika, 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítése:

- A fűszerpaprikát megtisztítjuk, ízlés szerint az erét kivágjuk, húsát apró kockára vágjuk.  A levest felforraljuk, belekeverjük a földimogyoróvajat, a durvára vágott mogyorót és a fűszerpaprikát. - Fehérborecettel ízesítjük és kihűtjük.

 

Barbecue mártás

Hozzávalók:

 4 személyre: 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl ketchup, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál Tabasco-mártás, morzsolt oregano

Elkészítése:

- Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a morzsolt oreganót.

- Tálban összekeverjük a ketchupot a mézzel és a fehérborecettel. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát.

- Hűlni hagyjuk.

 

Mustár mártás

Hozzávalók:

3 alma, 2 ek. citromlé, 2 kemény tojás, 8 ek. tejföl, 3 kk. mustár, só, bors, cukor

Elkészítése:

Az almát megmossuk és  megpucoljuk, majd a főtt tojással együtt a Konyhai malommal ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A legjobb, ha egy teljes éjszakát a hűtőben érni hagyjuk.

 

Zöld mártás

Hozzávalók:

3 ek. majonéz, 1 kk. mustár, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kemény tojás, 1dl joghurt vagy kefír

Elkészítése:

A hagymát, fokhagymát és a főtt tojást a Konyhai malommal ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A legjobb, ha egy teljes éjszakát a hűtőben érni hagyjuk.

 

.

Zöldséges fondük

 

Sárgarépa fondü

Hozzávalók: 1 kg nem fás sárgarépa, 10 dkg vaj, 1 húsleveskocka, tej vagy víz, kenyérkockák, virsli, sülthús, só, bors

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. A vajon átsütjük, majd kevés vizet öntve alá, egy húsleveskockával ízesítjük. Fedő alatt, időnként megkeverve, lassú tűzön jó puhára pároljuk, elfőtt levét mindig pótoljuk. Ha már puha, egy csapott kiskanálnyi cukorral ízesítjük, és ha kell utánasózzuk. Egy kicsit meg is borsozhatjuk. Végül az egészet áttörjük vagy turmixgépben szétverjük és vízzel vagy tejjel sűrű mártássá higítjuk. Ezt a pürét a cserép vagy porcelán fondue-tálba tesszük és láng fölé téve forrón tartjuk. Külön külön kis tálkákban pirított kenyérkockákat, elbőrözött, karikákra vágott virslit, sülthús-kockákat rakunk, hogy mindenki kedve szerint mártogathasson a sárgarépa fondübe.

 

Zeller fondü

Ugyanúgy készül, mint a sárgarépa fondü, de répa helyett zellert pépesítünk, és bors helyett gyömbérporral ízesítjük. Tálalás előtt belekeverhetünk még 1-2 szál nagyon finomra vágott petrezselyem- és zellerzöldet is.

 

Gomba fondü

Hozzávalók:

fél kg gomba, 6 dkg vaj, só, bors, liszt, tej, 1 dl tejföl, sonka, főtt füstölt hús, sült szárnyas vagy más pecsenyedarabok, pirított kenyérkockák, sárgarépa, virsli


Elkészítés:

Megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát és vajon, sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Ekkor az egészet ledarájuk, simára keverjük, egy csapott ek. liszttel és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártást kapjunk. Közékeverjük a tejfölt, felforraljuk, és úgy öntjük a cserép vagy porcelán fondue-tálba. Láng fölé téve, forrón tartjuk,de  ügyelünk, nehogy odakapjon. Köré kis tálkákban nyagyobb kockákra vágott sonkát vagy főtt füstölt húst, szárnyast vagy más pecsenyedarabokat, pirított kenyérkockékat, zsenge nyers sárgarépakockákat, lebőrözött virslikarikákat rakunk, hogy azt lehessen mártogatni a fondü mártásba.

Címkék: fondü

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu